Communicatie

Er zijn twee basisvormen van communicatie. De eerste vorm van communicatie is commentaar. Met commentaar is de spreker als een reporter op de tribune die een spel beschrijft. Met commentaar heeft de spreker geen macht op het spel. Met commentaar kan de spreker geen impact hebben op het spel. Met commentaar is het het spel dat de spreker voortbrengt.

De tweede vorm van communicatie noem ik genererend communiceren, ofwel generen. Met generen is de spreker niet meer het spel aan het beschrijven. Met generen is de spreker diegene die het spel veroorzaakt.

Als commentaar de communicatie is van de reporter op de tribune die het spel beschrijft, dan is generen de communicatie van de middenvelder op het veld die het spel veroorzaakt.

Met genererend communiceren heeft de spreker macht op het spel. Met genererend communiceren heeft de spreker impact op het spel. Met genererend communiceren is het de spreker die de bron is van het spel. Echte macht/kracht ligt in genererend communiceren.

Als we het hebben over een conversatie voor transformatie dan is dat genererend communiceren. Als het spreken afwendt naar commentaar, als we eigenlijk over transformatie gaan praten zonder het te genereren, dan moeten we ervoor oppassen dat we niet terug vallen in jargon, overtuigingen, concepten, vooruitzichten en opinies.

About the Author

Joeban Machiel. Life Enthusiast. Possibilizer. Coach.

With today's stand of more than 1 million visitors and tens of thousands subscribers I want to leave you here with an experience, rather than to merely impart new information. Don’t just take it as value what you read, test it out and see if it works for you. In any case, even the truth, when believed, is made up. You must experience the truth, not believe it.

If you like what I’m doing, please subscribe and keep in touch. Thank you.


Delivered by FeedBurner.