13 Tips Om Creatief Te Blijven




Wat is creativiteit? Creativiteit is het vermogen om iets (nieuws) te scheppen. De betekenis van de definitie creativiteit is zeer omvangrijk: Creativiteit is ingenieuze verbeeldingskracht, fantasie, inspiratie, artisticiteit, originaliteit, inventiviteit, vindingrijkheid en genialiteit in een jasje van pure scheppingskracht.

Creatief kan je in alles zijn. Niet enkel kunstenaars of schrijvers zijn creatief: we kunnen ook creatief vergaderen, creatief denken, creatief werken, creatief koken, creatief tuinieren, creatief telefoneren.

Hier volgen mijn tips:

1. Wat je ook doet, doe het met liefde, doe het met vreugde.
Doe het niet alleen maar voor het geld. Hou van wat je doet – wat het ook is. Zoek je passie en maak daar je job van.

2. Schenk jezelf avontuur en ervaringen.
Iets ervaren geeft inspiratie. Kom naar buiten, in het echt of in je hoofd. Leef.

3. Doe je gewone handelingen eens anders dan anders.
Ergens anders. Met iemand anders. Kies voor die context waarin jouw talent tot zijn recht komt, voor die aanpak die jouw sterktes laat groeien.

4. Stop met multitasken.
Geef je volledige aandacht aan alles wat je doet. De jezuïeten wisten het al: ook alledaagse handelingen worden goddelijk als je ze met je volledige aandacht doet. Leg die smartphone weg, zet je mailalarm uit, laat je niet voortdurend storen.

5. Vraag feedback.
Vraag feedback om feedforward te gaan. Accepteer elke vorm van kritiek (positief en negatief) en leer van anderen. Hierdoor zul je groeien, ook op creatief gebied.

6. Kies en focus.
Ook de domste activiteiten kunnen in een toestand van flow gebeuren, maar blijkbaar enkel als er echt sprake is van keuze en aandacht. Surfen op het internet, kijken naar beeldfragmenten of films, koffie drinken, dagdromen.

7. Laat controle en perfectionisme los.
Creativiteit ontstaat wanneer je vertrouwen hebt in het proces. Als je je kan laten leiden door je concentratie, door je totale aanwezigheid in het moment, stap je makkelijker in een toestand van flow.

8. Sta jezelf toe om lessen te leren.
Je weet nooit waar het goed voor is. Door je lessen kom je tot nieuwe inzichten. Bovendien als je de les niet hebt geleerd dan herhaalt hij zich.

9. Geen appels met peren vergelijken; creatie respect.
Twee totaal verschillende dingen moet je niet vergelijken; noch appels en peren, noch rationaliteit en creativiteit. Toch benaderen we creativiteit vaak alsof het rationaliteit is. Het mooie van creativiteit is juist dat het niet aan dezelfde regels voldoet als rationaliteit. Onthoud dat vrijheid blijheid de enige regel is die je nodig hebt. Door je creativiteit alleen creatief te benaderen, stimuleer je je eigen originaliteit (je ware richtlijn).

10. Eureka ontstaat uit het niets; positieve verveling.
Een sleur is niet hetzelfde als verveling. De sleur is een negatieve vorm van vervelen. Er is echter ook een positieve vorm van verveling die tot ingenieuze vindingen leidt. Je vindingrijkheid ontplooit zich in een omgeving van pure niets. Jezelf positief vervelen klinkt makkelijker dan het voor velen is. De maatschappij is zo gehaast en vol gepland, dat niets-doen voor flink wat onrust kan zorgen. Ben je eenmaal goed uitgerust en gewend geraakt aan niets, dan komen die vindingen spontaan, geen inspanning vereist.

11. Oefening baart kunst; creatief oefenen.

Kunst slaat op zowel artisticiteit als op vakkundigheid. Artisticiteit is niet hard werken, wel is het veel oefenen en spelend leren. Je wordt met creatieve talenten geboren. De één heeft meer creatieve aanleg dan de ander. Creatief zijn vergt echter meer dan talent alleen: Het vraagt om artistieke vaardigheden. Die artistieke vaardigheden zoals inventiviteit ontwikkel je door te ontdekken en vervolgens te doen. Vakkundigheid kun je prima leren door hard te werken. Waarom zou je echter hard werken als je hetzelfde kunt bereiken met veel spelen?

12. Korte metten maken met blokkades en beperkingen.

Stress veroorzaakt blokkades en zorgt op lange termijn voor beperkingen op het gebied van je creatieve vermogens. Stress is slecht voor creativiteit. Zorg dus dat je ontspannen bent.

13. Doen en begin.
Wil je je scheppingskracht ontwikkelen dan moet je niet denken, maar doen. Onthoud: Eerst creatief doen, dan pas reflecteren en evalueren. Maak je geen zorgen over het nut van je scheppingen. Zolang het goed voelt om te scheppen, ben je goed bezig!


Zorg ervoor dat je het leuk vindt wat je doet!

About the Author

Joeban Machiel. Life Enthusiast. Possibilizer. Coach.

With today's stand of more than 1 million visitors and tens of thousands subscribers I want to leave you here with an experience, rather than to merely impart new information. Don’t just take it as value what you read, test it out and see if it works for you. In any case, even the truth, when believed, is made up. You must experience the truth, not believe it.

If you like what I’m doing, please subscribe and keep in touch. Thank you.


Delivered by FeedBurner.