Op Zoek Naar Geluk

Tijd: 9 minuten.
Dit artikel is geïnspireerd op Mark Manson's Stop Trying to Be Happy. Met toestemming.




Wie is er niet op zoek naar geluk...

Geluk, net als andere emoties, is niet iets wat je bereikt, maar eerder iets dat je bezit. Als je vanuit je razende boosheid ineens een vol glas wijn richting je partner gooit, ben je niet zelfbewust over je staat van woede. Je denkt niet bij jezelf: "Ben ik eigenlijk boos? Doe ik dit op de juiste manier?" Nee, je bent uit op oorlog. Je bezit en leeft de woede. Je bent de woede. En na een tijdje gaat het voorbij, het verdwijnt.

Net als een zelfverzekerde vrouw zich niet afvraagt of zij wel zelfverzekerd is, een gelukkig man zich niet afvraagt of hij wel gelukkig is. Ze zijn het gewoon.

Wat dit betekent is dat geluk niet op zichzelf bereikt kan worden, maar dat het een bijproduct is van specifieke doorlopende levenservaringen. En hier ontstaat meteen de verwarring, zeker sinds dat geluk zo vercommercialiseerd wordt om als doel op zich te bereiken. Koop dit en ben gelukkig, leer dat en je wordt nog gelukkiger. Als je niet oplet wordt je overladen door duizenden boeken, films, tijdschriften, cursussen, workshops, blogs, vlogs en zelfs festivals. Want gelukkig zijn is toch het beste wat je kan overkomen, toch? Maar geluk kan je niet kopen en je kan het ook niet bereiken. Het is er gewoon.

Sterker nog, een gelukkig mens heeft niets anders nodig dan gelukkig te zijn. Ik nodig je uit de volgende 7 gebieden te onderzoeken:


1. Zoeken naar geluk maakt je ongelukkig

Diverse onderzoeken wijzen uit dat het zoeken naar geluk je niet helpt op je weg naar geluk.

Erger nog, het zoeken naar geluk maakt je ongelukkig. Je bent dan namelijk meer bezig met je zoektocht naar geluk dan met leven en daar wordt je juist weer niet gelukkig van.

Trouwens, wanneer de meeste mensen zoeken naar geluk, zijn ze eigenlijk opzoek naar genot; lekker eten, meer sex, meer tijd om te ontspannen, een nieuwe auto, leuke feestjes met vrienden, heerlijke massage, afvallen, populairder worden, enzovoort.

Niks mis met genot, maar het is niet hetzelfde als geluk. Genot heeft een verbinding met geluk, maar veroorzaakt het niet. Vraag maar aan een drugs- of gokverslaafde wat hun drang naar genot als gevolg heeft gehad.

Wat ook naar voren komt in diverse onderzoeken is dat als mensen hun energie focussen op materialistisch en oppervlakkig genot ze angstiger, onstabieler in hun emoties en uiteindelijk minder gelukkig worden. Genot is de meest oppervlakkige levensvorm qua bevrediging en daarom het meest makkelijkst. Genot vercommercialiseerd ons. Onze grootste focus ligt daar. Het is ook onze grootste afleiding. Maar genot, ondanks dat we er behoefte aan hebben, is niet voldoende.


2. Geluk is niet hetzelfde als positiviteit

Het is simpel; shit happens. Dingen gaan eenmaal fout en mensen irriteren ons. Fouten worden gemaakt en negatieve emoties borrelen op. En dat is helemaal prima. Negatieve emoties zijn nodig om een gezonde en stabiele verbinding te houden met het geluk van iemands leven.

Er zijn een hoop mensen die de theorie onderschrijven van 'altijd positief blijven'. Het zijn de mensen die denken dat als ze maar positief denken, hun leven zal verbeteren. Maar inmiddels weten we wel dat als je in dat zelfde doosje blijft zitten denken, er niks wezenlijks zal veranderen in je leven.

De kracht en uitstraling die positiviteit inmiddels heeft hebben we mede te danken aan de industrialisering van geluk. Zo weet ik dat er mensen zijn in de self-help markt die jou continu het gevoel willen geven dat er iets mis is met jou en dat zij de oplossing hebben. En vervolgens wordt je dood gegooid met; "ga eens positief zijn", of "ga positief je boodschappen doen". Allemaal prima oplossingen om een symptoom te bestrijden, maar het staat verre van een doorbraak.

Misschien willen we wel dit soort trainingen en workshops. Misschien komt het wel omdat we lui zijn, en net als heel veel in het leven willen we het resultaat zonder er echt hard voor te werken. Het liefst op een presenteer blaadje.


3. Maakt dit mij gelukkig?

Wanneer je je bij alles wat je doet afvraagt of dit je gelukkig maakt, verlies je het vermogen om ergens van te genieten.

Je bent namelijk terwijl je iets doet ook tegelijkertijd bezig met het evalueren van wat je aan het doen bent. En dit weerhoudt je er dan van om ontspannen en zonder vooroordelen te genieten van iets. Je bent je dan continu aan het afvragen of je dit nu wel moet doen en of dit echt iets is waar je gelukkig van wordt.


4. Probeer niet gelukkig te zijn

Een marathon uitlopen maakt ons gelukkiger dan het eten van chocolade. Een kind opvoeden maakt ons gelukkiger dan een computer spelletje winnen. En het grappige is dat al deze activiteiten voor een groot deel totaal niet leuk zijn en hoge verwachtingen stellen aan ons en dat er een kans op falen bestaat. Toch zijn het zeer betekenisvolle gebeurtenissen van ons leven. Ze gaan gepaard met pijn, innerlijke gevechten, angst en teleurstellingen. Zijn we eenmaal zo ver en kunnen we terug kijken, dan ontroerd het ons dat we het bereikt hebben.

Waarom?

Omdat we in dit soort activiteiten ons ideaal beeld kunnen worden. Het is ons eeuwigdurende streven om maar vervuld te worden met ons ideaal beeld dat ons geluk toestaat, ongeacht het oppervlakkige genot of pijn, ongeacht de positieve of negatieven emoties. Daarom zijn sommige gelukkig in een oorlog en anderen bedroeft tijdens een bruiloft. Daarom zijn sommige verheugd om te gaan werken en anderen vinden het vreselijk om naar een feestje te gaan. De karaktereigenschappen die ze bezitten, komen niet overeen met hun ideaal beeld.

Het eindresultaat echter, definieert niet ons ideaal beeld. Het is niet het finishen van de marathon dat ons gelukkig maakt, het is het doorlopen van een moeizaam en lang traject dat dat wel doet. Het is niet het hebben van een geweldig kind dat goed zijn best doet dat ons gelukkig maakt, maar wetende dat je jezelf volledig hebt gegeven voor de opvoeding van een ander mens dat het zo speciaal maakt.

Als een coachee aan mij vraagt: "Joeban ik probeer gelukkig te worden, kun je me daarbij helpen". Dan vertel ik ze dat proberen om gelukkig te zijn uiteindelijk jou ongelukkig maakt. Omdat als je het aan het proberen bent houdt in dat je het ideaal beeld nog niet bent, je bent dan nog niet in lijn met de kwaliteiten die je zelf stelt. Uiteindelijk, als je zou voortkomen uit je ideale zelf, dan zou je niet de behoefte hebben om gelukkig te willen worden.

Krijg ik de vraag 'waar zit mijn geluk en hoe kom ik daar'. Dan is mijn antwoord: "Zoek het geluk binnenin". En wat ik daarmee bedoel is dat het niet gaat over dat geluk daadwerkelijk in jou zit, het betekent dat geluk verschijnt op het moment dat jij er voor kiest te streven naar wat al in je zit. En dat is trouwens prima te coachen, tot op heden zijn al mijn coachee's met die vraag daar succesvol in geweest.


5. Flow

Dingen waar je gelukkig van wordt, zijn juist die dingen waar je vol overgave mee bezig bent. Wanneer je de tijd uit het oog verliest en helemaal bent opgenomen in datgene wat je doet.

Mihaly Csikszentmihalyi noemt deze staat “flow”. Volgens Csikszentmihalyi ervaar je het hoogste geluk wanneer je in een flow bent.

Je bent dan volledig geconcentreerd op datgene waar je mee bezig bent. Alles om je heen is dan even minder belangrijk, je bent helemaal opgenomen in je activiteit. Er is dan dus ook vrijwel niets wat je uit je concentratie kan halen en pas achteraf kun je constateren dat je in een flow zat. Maar wanneer je dus bij alles wat je doet je terwijl je er mee bezig bent, ook steeds maar aan het afvragen bent of dit je wel gelukkig maakt, is er geen mogelijkheid om in een flow te raken.


6. Geluk, dat ben je

Wanneer je dus op zoek bent naar geluk, moet je je aandacht juist niet gaan richten op het zoeken naar geluk, maar bezig zijn met zaken die je gelukkig maken. Zoals projecten waar je je volledig op kunt storten en relaties die je gelukkig maken.

En dit is ook de reden dat geluk zo vluchtig is. Iedereen die zichzelf grote doelen stelt, ze bereikt en dan realiseert dat ze dezelfde hoeveelheid geluk/ongeluk met zich meebrengen, weet dat geluk voelt alsof dat het zo om de hoek kan komen. Waar je ook bent in je leven, er zal altijd dat ene dingetje zijn dat je moet doen om net dat beetje extra geluk te voelen.

Dit is ook de reden dat ons ideale zelf ook net om het hoekje is, altijd drie stappen voor ons uit. En wat er toedoet zijn niet de dingen die we dromen en vervolgens bereiken, maar dat we continue in beweging zijn om hen te bereiken.


7. Vraag jezelf af of je gelukkig bent, en je houdt op het te zijn

Zet het zoeken naar je persoonlijke geluk dus (zoveel mogelijk) uit je hoofd en je zult gelukkig worden.

Houd je bezig met het helpen van anderen, met het verbeteren van de wereld (in het groot en in het klein), verdiep je ergens in wat je aandacht heeft en als bijproduct zul je dan eerder geluk ervaren dan wanneer je je uitsluitend focust op gelukkig worden. En het maakt niet uit of het uit komt of niet. Leef, gewoon leef je leven. Stop met gelukkig worden. In plaats daarvan, ga het zijn. En wil je hier ondersteuning, dan help ik je daar graag bij.



Heb je iets aan dit artikel gehad? Vind je het leuk om te lezen of heeft het jou geïnspireerd? Dan verzoek ik je het te delen, alvast bedankt.


About the Author

Joeban Machiel. Life Enthusiast. Possibilizer. Coach.

With today's stand of more than 1 million visitors and tens of thousands subscribers I want to leave you here with an experience, rather than to merely impart new information. Don’t just take it as value what you read, test it out and see if it works for you. In any case, even the truth, when believed, is made up. You must experience the truth, not believe it.

If you like what I’m doing, please subscribe and keep in touch. Thank you.


Delivered by FeedBurner.